17 Şubat 2009 Salı

ÇORLUYU YAŞANILABİLİR ve MARKA BİR ŞEHİR YAPMAK


ÇORLUYU YAŞANILABİLİR ve MARKA BİR ŞEHİR YAPMAK
Dr.Recep Selvioğlu

2008 yılında bir dergi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve bütün illeri yaşanabilirlik düzeyine göre listeledi.İstanbul, ancak 28′inci olabildi. Başkent ANKARA zirvede ama 100 üzerinden sadece 56.6 puan alabilmiş
Araştırmada dünyadaki benzerlerini de örnek alarak kentler için yaşanabilirlik kriterleri belirlenmeye çalışılmış. Suç oranı, deprem riski, sanata ve spora olan ilgi, hava kirliliğinde ve trafikte ne durumda olduğunu, yeşil alan miktarı, kişi başına düşen doktor ve hastane sayısı.
Sonuçta 28 tane alt bileşenden oluşan altı ana parametre yardımıyla liste oluşturulmuş. Bu 6 ana kriter şunlar.
*Ekonomi
*Sağlık
*Eğitim
*Güvenlik
*Kent Hayatı
*Kültür Sanat
Tekirdağ plakası gibi,59.sırada,puanı 32,46 olunca,varın siz hesap edin,ÇORLU’nun halini.
Pek çok ilimiz gibi sınıfta kalacağı kesin!

MARKA ŞEHİR OLMAK

Hedefimiz;Çorluyu
Önce yaşanılabilir bir şehir sonra da önemli bir marka şehir haline getirmektir.
Yaşanılabilirlik kriterlerinden sırayla gidersek;değerlendirmeye esas olan kriterlerin büyük kısmı yerel yönetimle ilgili,kalan kısmı da,yerel yönetimin projelendirerek,merkezi hükümetle çalışmasıyla yerine getirilecek maddelerdir.
Ekonomi
Çorlu gerek üretim gerekse istihdam yönünden,yurdumuzun en ileride olan şehirlerindendir.Çorlunun bu noktada sorunu şimdiye kadar ehliyetli- becerikli ve maalesef dürüst ve şeffaf belediyecilik anlayışıyla yönetilmemiş olmasıdır.
Sağlık
Yaşanılabilirlik kriterlerinden 2.sini en iyi şekilde yerine getirmek için,1.adımı zaten atmış bulunuyoruz.Tekirdağ ilindeki hastanelerin toplamından daha büyük hastanemizin(53 000 m2 kapalı alan) temelinin atılması Başhekimliğimiz döneminde ekibimizin gayretleriyle bize nasip olmuştur.
Ama bu yeterli değildir.Sırada yaşlılara hizmet verecek,Geriatri hastanesi ve tüm trakyaya hizmet verecek,Fizik Tedavi R. ve Psikiyatri hastanelerinin de altyapı çalışmaları tamamlanmak üzeredir.
Eğitim
AK Parti iktidarında,Çorluya yapılan derslik sayısı,80 yıllık Cumhuriyet döneminde yapılandan fazladır.Ama bunu da yeterli görmüyoruz.M.Eğitim Bakanlığımızla görüşerek,ihtiyaç olan mahallelerimiz için arsa üretimine öncelik verilecek ve okul yapılması sağlanacaktır.
Hatta,kanun ve yönetmelikler dahilinde,özel kolej ve meslek liseleri,hatta Üniversite için arsa üretim tahsislerine de imkan sağlanacaktır.
Güvenlik
Her ne kadar bir kolluk kuvveti sorunu gibi görünse de,bize göre eğitim ve şehrin altyapı sorunları ile yakından ilgilidir.Bunların çözümü ve çarpık kentleşmenin önlenmesiyle,güvenlik görevlisine duyulan ihtiyaç ta asgariye inecektir.
Kent Hayatı
Çevre düzenlemesi,yeşil alanları,park ve bahçelerinden,temiz hava ve sudan trafiğe kadar bir çok alt kriter,kent hayatının kalitesini belirleyen unsurlardır.Bunların tamamı da belediyelerin sorumluluğunda olup,gerektiğinde merkezi hükümetle işbirliğiyle aşılacak konulardır.Maalesef Çorlunun en büyük eksiği de belediyecilikten nasbini alamadığı için bu alanlarda toplanmıştır.
Sanat-Kültür
Şehir olamamış bir yerleşim merkezinde,böyle bir çorak zeminde,sanat-kültür nasıl hayat bulacaktı ki..Marifet iltifata tabidir,diye bir ata sözü var.maalesef çorluda her şey ranta tabi olduğu için,marifetliler iltifat ve itibar görmemiş,sanat ve kültür hayatı her geçen gün geri gitmiştir.
Fakat halkımızın ruh ve gönül dünyası zengin olup,uygun ortam ve imkanların hazırlanmasıyla kısa zamanda hak ettiği seviye ve zenginliğe ulaşacak,değerlerine sahip çıkacaktır.Bizim belediyecilik anlayışımızda sanat ve kültürel değerlerimizin yeri ayrı bir öneme sahiptir.

Bu bağlamda bizim hedefimiz;ÇORLU yu
İstanbul’un arka bahçesi değil, Türkiye nin has bahçesi bir yerleşim merkezi yapmaktır.
Temiz havasıyla,kolay ulaşımı ile,sorunsuz işleyen trafiğiyle,spor,eğlence,sanat etkinlikleri,parkları, bahçeleri vb. kaliteli günlük yaşam alanları ile zevkle yaşanılan bir şehir haline getirmektir.
İstanbul ve merkezi hükümetle işbirliğinden bahsederken bu hedefler için yapılacak çalışmaları kastediyoruz.
Yoksa,yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi tüketen,tarım alanlarımızı işgal eden arıtmasız,plansız sanayi ve çarpık yapılaşmayı teşvik eden bir göçe asla müsaade etmeyeceğiz.
Mevcut sanayi tesislerini de,sanayicilerimiz ve Çevre bakanlığımızla işbirliğiyle çevreye duyarlı,saygılı bir hale getireceğiz.
Ve,Çorlumuzu,öyle yaşanılabilir bir hale, burada yaşamayı güvenli ve nezih çevresiyle öyle bir ayrıcalık ve zevk haline getireceğiz ki,sanayicimiz,İş adamlarımız evine gitmek için her gün 200 km.yol gidip gelmeyecek.2-3 saatini yollarda geçirmeyecek.İşine-ailesine daha çok zamanı kalacak.
Çorlu’da yaşamayı tercih edecek,Çorluya yerleşecek.Böylece Çorlu’da kazandıklarının hiç olmazsa bir kısmı burada harcanacak.Hem onlar,hem de Çorlu halkı kazanacak.
Ayrıca orta ve uzun vadede;
- Çorlu’nun sahip olduğu bol güneşli ve havadar iklimi sebebiyle,organik tarıma çok elverişli olduğu tespit edilmiştir.Bu konu değerlendirilerek,organik tarım teşvik edilecek eğitim ve proje desteği sağlanacaktır
- Havaalanımızın uluslar arası ulaşıma açılması,bununla bağlantılı
- İstanbul-Çorlu hızlı tren yolu,buna paralel olarak
- Yüzme-Atletizm hatta futbol gibi bir kısım Uluslararası yarışmaların yapılabileceği spor tesisleri yapılacaktır.
- Kurulacak Uluslararası Balkan Üniversitesi ve konumunun da avantajı ile pek çok yönüyle sade Türkiye’nin değil Balkanların Marka Şehirlerinden biri haline gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder